Ett surrealistisk dygn i Banská Stiavnica


Om du flyger till Wien så är det bara 30 minuters bilkörning till Bratislava, Slovakiens huvudstad. Ytterligare ett par timmar österut ligger Banská Štiavnica. En vacker liten stad med många gamla byggnader väl bevarade. Slottet vakar majestätiskt över staden och där ett rikt kulturliv pågår. Många byggnader är under renovering men det går inte att ta miste på att här hittar du den vackra drömmen av Östeuropa. Landskapet är kuperat, färgstarkt och vid mitt besök har hösten precis gjort entré.

I Banská Štiavnica bor permanent ca 11 000 invånare. Sommaren har mycket att erbjuda och besökarna är många. Här har även många Bratislavabor tagit en fristad från huvudstadens surrande. Hela året samlas dock kreativa och konstnärer av alla de slag i och runt staden. Just denna helg så firas 60-års dagen av ”trat mláde” (the track of youth). Den tåglinje som efter kriget, under hård disciplin och östtyskt ledarskap, färdigställdes på bara tre månader och går genom bergen fram till Banská Štiavnica.


Idag gick också startskottet för ett nytt spännande projekt där flera konstnärer tillsammans ska skapa en konsthall i stationsbyggnaden i den nya delen av Banská Štiavnica. Ett fantastiskt initiativ i en byggnad som är ful som stryk och en tydlig påminnelse om deras kommunistiska historia.

Dagen tar sin början med en kort resa med lokaltåget upp till stationen Hronská Dúbrava. Här börjar en resa bakåt i tiden. De gamla män som fortfarande lever och har hälsan är uppspelta och minns sina månader av hårt slit. Dagen ska firas och jag ser att alla gubbarna startar dagen med en öl, snaps och en lokal kaffe i den gamla baren.

Vårt gamla ångtåg anländer till stationen. Den galna konduktören (läs skådespelare) leder ett gäng unga som i tidsenliga kläder gräver och hackar sig fram i jorden och visar hur det gjordes till vid byggandet. Tåget är snart fullt och under sakta mak tuffar vi fram till första stoppet och stationen, Kozelník. Här har konstnärerna med viss ironi valt ut texter från de kommunistiska hejarropen och satt upp på stationen. Omöjliga att helt översätta enligt mina slovakiska vänner men innebörden ter sig aningen galen idag.


Efter någon timma åker tåget vidare till Banská Bela. Här möts vi av musik och en liten orkester och lokalbefolkningen bjuder på hembakade bröd, egentillverkad getost och vykort med en tydlig prägel från förr.

Gubbarna tar sig en svängom och berättar gärna sin historia om de tuffa månaderna. Lokalbefolkningen har slutit upp mangrant och festen är ett faktum.


När vi till sist anländer till stationen i Banská Štiavnica så har solen kommit fram, en brassorkester spelar högtidliga toner i skinande uniformer och borgmästaren tar emot med glad min. den officiella invigningen tar sin början och sedan bjuds det på gulaschsoppa och slovakiskt hembakat bröd.

Konstnärerna har gjort ett enormt jobb med begränsade medel och redan börjat piffa till inne i stationen. Här kan vi se den första fotoutställningen med bilder från stationsbyggnaden och även en del historia från tiden då tågbanan byggdes. Det är talande och starka bilder om en svunnen tid.


Eftermiddagen och kvällen tillbringar vi sedan på Art Café, ett speciellt ställe som drivs av Marek Kapusta eller som de flesta kallar honom, Kelo. Detta fantastiska ställe är tillhålet för den kreativa eliten och alla andra som bara vill njuta av gott kaffe, slovakiskt vin och god musik. Här är känslan genuin och absolut helt rätt. Art Café är Kelos riktigt dyra hobby säger han med glimten i ögat för egentligen jobbar han med utveckling av nya projekt i Slovakien.

Art Café är omsorgsfullt renoverat under flera års tid och fortfarande är det inte helt klart. En vacker grön kakelugn sprider en underbar värme och är ett iögonfallande konstverk bredvid baren. Bardisken i sig är fantastisk och missa inte att ta dig en titt in i de små nyckelhålen som finns i knähöjd! Övervåningen är dekorerad av en slovakisk konstnär och även här finns fantastiska små detaljer överallt. Ta dig tid att utforska stället och insup den härliga känslan innan du beställer in något gott att tugga på.


Här serveras fantastiskt kaffe vilket annars måste ses som en raritet i landet. Kelo reser ofta till Italien vilket märks på kaffet. Slovakien är ett tedrickande land så tesortimentet däremot är stort och spännande. Frisk pepparmynta kanske kan vara något, eller varför inte ingefära och citron? Maten här är god och vällagad. Det finns bara slovenska viner som alla är handplockade med stor omsorg. Kelo besöker ofta nya producenter och är entusiastisk över vad som hänt i den slovenska vinvärlden de senaste 5 åren. Här kan du pröva helt nya druvor som Nieta och Dunaj.

Du kan bo mysigt på det nyrenoverade Hotel Cosmopolitan ett stenkast från Art Café. Priset är inte mer än 50 euro under lågsäsong. Området har massor att bjuda på och är en gammal gruvort som försåg världen med guld och silver.


Runt Banská Štiavnica finns det 22 konstgjorda sjöar som alla är förbundna med varandra i ett konstruerat vattensystem. Sjöarna är rester från gruvan och i de gamla gruvtornen kan du hitta ett och annat hotell. Här är otroligt vackert och det känns lite som att vara i en märklig saga. Skogarna är djupa, bergen är höga och landskapet förtrollande. Vintertid bjuder orten på ett par meter snö och det finns fina möjligheter till längdskidåkning och en bit därifrån har du fina men små skidsystem. Så nu är det bara att surfa efter en billig biljett till Wien, boka resa, hyrbil och hotell och vänta in snön!

Katarina Alwin AB - "flying marketing" | Fjrde Lnggatan 18 | SE - 413 27 Gteborg | Sweden
info@katarinaalwin.se | mobile +46 73 8105078